کولر گازی

کولر گازی وسیله‌ای است که برای خنک کردن یا گرم کردن فضای داخلی منازل و ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. روش ایجاد سرما یا گرما در تمامی کولرهای گازی کاملاً مشابه هم می‌باشد و در عین پیچیدگی، یادگیری نحوه عملکرد آن‌ها بسیار ساده می‌باشد که شرکت سان سرویس در این مقاله شما را با سیستم برودتی انواع کولر گازی آشنا می‌کند.
سیکل برودتی :
سیکل برودتی شامل تعدادی قطعات و لوله می‌باشد که گاز مبرد (سرما ساز) به صورت چرخه‌ای متوالی این مسیر بسته را طی می‌کند و در هر قسمت از این سیکل انرژی گرمایی را از محیط دریافت یا به محیط منتقل می‌کند و این عمل باعث ایجاد سرما یا گرما می‌شود شامل قطعات ذیل می‌باشد :
1- کمپرسور : در واقع وظیفه‌ی کمپرسور همان طور که از نامش پیداست متراکم کردن گاز می‌باشد به این صورت که همه‌ی کمپرسورها یک ورودی و یک خروجی دارند و گاز ورودی را مکش می‌کند و تا حدود 4 برابر متراکم می‌کند و از قسمت دهش (خروجی) هدایت می‌کند.
و همین عمل مکش و دهش باعث می‌شود که گاز مبرد در سیکل برودتی در جریان باشد دقیقاً شبیه کار قلب انسان در سیستم گردش خون.
به یاد داشته باشید که کمپرسورها انواع مختلفی دارند ولی از هر نوع که باشند فقط و فقط دو وظیفه در سیکل برودتی دارند :
1. متراکم کردن گاز
2. به جریان انداختن مبرد در سیکل
لوله‌ی مکش کمپرسور از لوله‌ی دهش ضخیم‌تر می‌باشد پس به راحتی می‌توان آنها را تشخیص داد.
نکته : گازها زمانیکه تحت فشار قرار گیرند و متراکم شوند دمای آنها افزایش می‌یابد این جزء خواص گازهاست پس با توجه به توضیحات بالا که گفته شد کمپرسور، گاز را تا حدود 4 برابر متراکم می‌کند.
پس گاز خروجی کمپرسور بسیار داغ می‌باشد (حدود 100). نتیجه می‌گیریم که اگر گاز در سیستم به اندازه‌ی استاندارد وجود داشته باشد و کمپرسور به درستی کار کند پس لوله‌ی دهش کمپرسور باید داغ باشد در غیر این صورت ایرادی وجود دارد.
همان طور که می‌دانید برای ایجاد برودت (سرما) گاز داغ دردی را دوا نمی‌کند پس باید این گاز داغ را توسط واحدی به نام کندانسور (چگالنده) تا حدودی خنک کرد.
2- کندانسور (چگالنده) :
کندانسور متشکل از یک لوله‌ی مارپیچی طویل که معمولاً از جنس مس یا آلومینیوم ساخته می‌شود، می‌باشد و دارای یک ورودی و یک خروجی می‌باشد به این صورت که گاز داغ وارد کندانسور می‌شود و پس از عبور از مسیر طولانی گرمای خود را به محیط انتقال داده و در خروجی کندانسور گاز با محیط اطراف هم دما می‌شود و به صورت مایع تبدیل می‌شود. پشت کندانسور یک فن تعبیه شده که گاز درون کندانسور سریع‌تر خنک شود به همین دلیل زمانی که کولر گازی در حال کار می‌باشد اگر روبروی یونیت بیرونی بایستیم شاهد جریان هوای گرم می‌باشیم که این گرما همان گرمای گاز خروجی کمپرسور می‌باشد که توسط کندانسور به محیط منتقل شده است.
نکته : ورودی کندانسور گاز داغ می‌باشد و خروجی کندانسور مایع خنک (هم دمای محیط).
3- عامل انبساط (لوله مویی – شیر انبساط)
وظیفه این قطعه کاهش فشار و افزایش سرعت مبرد می‌باشد به دو صورت در سیستم قرار می‌گیرد.
الف) لوله مویی (کاپیتاری تیوپ) : یک یا چند لوله مسی باریک با قطری کمتر از 1 میلیمتر با طول حدوداً 3 متر می‌باشد (بسته به قدرت کمپرسور کوتاه‌تر یا بلندتر)
ب) شیر انبساط (اکسپنشن) : یک قطعه الکتریکی است که معمولاً با جریان 220 ولت AC کار می‌‌کند و جریان عبوری سرد را از خروجی کندانسور به ورودی اواپراتور کنترل می‌کند.
4- اواپراتور (تبخیر کننده) : از نظر ساختار و شکل ظاهری شبیه کندانسور می‌باشد با این تفاوت که در اواپراتور مبرد تبخیر شده و گرمای محیط را به خود جذب می‌کند که این عمل باعث ایجاد برودت می‌شود.
سپس خروجی اواپراتور از طریق لوله‌ی ساکشن (مکش) به کمپرسور بر می‌گردد و سیکل تکرار می‌شود.